University Hospital of North Tees, Ward 24 Respiratory Upgrade

Stockton-on-Tees

Project Info

Service:

Construction 

Sector:

Healthcare

Value:

£1.8m

Completed:

2021

What We Did

Under this project, Geoffrey Robinson were commissioned to deliver internal alterations to Ward 24, located within the hospital tower block, and objectives included creation of a compliant respiratory ward

Our relationship with the University Hospital of North Tees pre-dated the award
of these works and, as such, we were directly invited by the Trust to undertake a competitive quotation stage, which was won. The project was completed within timescales, budget, and expectation, and under relevant medical and construction regulations.

We faced numerous challenges while delivering the requested ward refurbishment, including mechanically lifting new AHUs to roof level, and constructing necessary ductwork which was then fed externally down the building to the appropriate level. Doing so required extensive logistical planning, communication with designers and Trust stakeholders, and management of the live environment, optimising safety and compliance. Furthermore, within the client brief access and egress for operatives and materials was not permitted through the live hospital.

We overcame these issues and presented a collaborative solution – installing two-man hoists at two points on the building structure, gaining access externally and mitigating disruption across hospital operations, as
well as ensuring site access could be isolated without impacting public, patient, or practitioner movements.
Results of the project included significant modernisation of the existing respiratory ward and a safer environment for patients during peak pandemic conditions. 

Services Provided

  • Principal contractor
  •  Full refurbishment 
  • New services/walls reconfigured
  • Flooring 
  • Ceilings 
  • Door sets
  • Staff base desks 
  • Decoration